Hiperhidroza ne sebep olur? |
Bazı sinirler vücuda ne zaman terlemesi gerektiğini söyler. Bu sinirlerin normalin üzerinde çalışarak aşırı terlemeye sebep olması mümkündür. Bugüne kadar hiperhidrozun belirgin bir nedeni tanımlanamamıştır. Irsi olabilmekle birlikte bir kişinin buna “yakalanması” veya başka birine “bulaşması” mümkün değildir.
Dermatologlar bu durumun sebeplerini araştırmaya ve iyileştirilmiş tedaviler üzerinde çalışmaya devam etmektedirler. Eğer aşırı terleme yaşamınızı etkiliyorsa, uygulanan çeşitli tedaviler hakkında bilgi almak için bir dermatoloğa başvurabilirsiniz. Bugüne kadar hiperhidrozun belirgin bir nedeni tanımlanamamıştır. Hiperhidrozun neden ortaya çıktığını daha iyi anlayabilmek için, terin aşırı ısınmaya karşı koruma amacıyla vücut için gerekli olduğunu kabul etmek önemlidir.
Vücudunuzda dağılmış şekilde bulunan milyonlarca ter bezi mevcuttur; bunların çoğu, buharlaşmaya bağlı ısı kaybı üzerinden vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olan kokusuz, berrak bir sıvı salgılayan ekrin bezleridir. Genellikle, hiperhidroz aşırı etkin ekrin bezlerinden kaynaklanmaktadır.
Apokrin bezleri, koltuk altında ve üreme bölgesinde bulunan diğer ter bezi türüdür. Apokrin ter bezleri yağ ve kolesterin içeren süt kıvamında kokusuz bir sekresyon oluşturmalarına rağmen, deri yüzeyindeki bakterilerin bu sekresyonu yıkmaları sonucunda karakteristik, kişiye özgü ter kokusu ortaya çıkar.
Sinirler hem ekrin hem de apokrin bezlerini harekete geçirir. Bu sinirler (otonom sinir sisteminden) ısı, hormonlar, stres, fiziksel aktivite veya egzersiz gibi çeşitli tetikleyicilerden dolayı aktifleşir.
Hiperhidrozlu hastalarda, ter bezleri (özellikle ekrin bezleri) tetikleyicilere aşırı tepki vererek gerektiğinden fazla terlemeye yol açar.
Referanslar:
1. Haider A. JAMC 2005; 172 (1).
2. Önder M, Aksoy G. Hiperhidroz. Turkderm 2011;45:2-9.
3. Eisenach JH et al. Mayo Clin Proc. 2005;80(5):657-666.